HIKMAH BERSEDEKAH

HIKMAH BERSEDEKAH

Daripada Abu Said al-Khudri RA katanya, pada suatu ketika kami sedang dalam perjalanannya bersama-sama rombongan Nabi SAW, tiba-tiba datanglah seorang lelaki di atas kenderaan, maka ia menoleh pandangannya ke kanan dan ke kiri, kemudian Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang mempunyai kenderaan yang melebihi dari keperluannya sendiri hendaklah bersedekah kepada orang yang tidak mempunyai kenderaan dan sesiapa yang mempunyai lebihan bekalan makanan hendaklah ia bersedekah kepada orang yang tidak mempunyai apa-apa bekalan makanan. Selanjutnya junjungan menyebut berbagai-bagai harta benda hingga kami ketahui bahawasanya tidak ada hak bagi sesiapa daripada kami kadar yang lebih daripada keperluan. -Riwayat Muslim.

Huraian Hadith:

  1. Islam menggalakkan umatnya supaya memberi pertolongan dan bantuan kepada orang-orang yang susah dan orang-orang yang memerlukan bantuan sama ada dari segi harta benda, kewangan dan sebagainya.
  2. Hikmah digalakkan bersedekah ialah untuk mengelakkan daripada mementingkan diri sendiri sebaliknya mengeratkan persaudaraan di dalam Islam.
  3. Islam telah mendahului segala pertubuhan atau individu menggalakkan pengikutnya membantu orang lain dan memberikan lebihan keperluannya kepada yang memerlukan.

HIKMAH BERSEDEKAH

SUMBER: JAKIM.

One thought on “HIKMAH BERSEDEKAH

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *