JAGA ADAB DI MASJID DAN SURAU

JAGA ADAB DI MASJID DAN SURAU

Masjid dan Surau ialah rumah Allah yang perlu dijaga kesuciannya. Justeru, walaupun ketika kita sedang melakukan ibadah, jangan dikesampingankan adab ketika di masjid dan surau.

Berikut ialah di antara adab-adab di masjid dan surau:

1) Ikhlas kerana Allah– Jangan rosakkan pahal amal dengan lari daripada niat sebenar kita ke masjid/surau semata-mata ingin mencari dan mendapatkan keredaan Allah.

2) Berjalan dengan tenang– Jika kita memandu kenderaan, pandulah dengan berhati-hati. Sekiranya kita ke masjid/surau dengan berjalan kaki, jalanlah dengan tenang. Keluar awal dari rumah supaya tidak tergesa-gesa kerana hendak mengejar takbir pertama bersama imam.

3) Wanita tidak boleh memakai minyak wangi– Bau wangi pewangi yang datang daripada wanita boleh mengundang fitnah apabila tercium oleh lelaki. Oleh sebab itu, wanita perlu mengelakkan diri daripada berwangi-wangian apabila datang ke masjid dan surau, Begitu juga perlu menjaga auratnya.

4) Mengagungkan masjid dan surau– Jaga tutur kata dan bertingkah laku yang baik ketika di masjid. Ikhtiarkan untuk menjaga wuduk (sentiasa dalam keadaan suci) sepanjang berada di masjid/surau untuk mengangungkan syiar Allah.

5) Tidak melakukan perkara sia-sia– Apakah yang sia-sia dilakukan di masjid/surau? Antaranya berbual-bual dengan ahli jemaah yang lain. Dalam dunia serba canggih ini, perbualan boleh jadi dilakukan melalui telefon bimbit; sama ada melalui panggilan telefon atau leka di laman sosial menerusi telefon pintar.

6) Menjaga kebersihan masjid– Masjid dan surau ialah milik kita bersama dan kebersihannya menjadi tanggungjawab kita bersama. Selain daripada tidak membuang sampah, meludah dan lain-lain di kawasan yang tidak sepatutnya, membersihkan kawasan masjid/surau perlu dilakukan sentiasa.  Ketika Ramadhan misalnya, setelah ditunaikan solat, susun semula sejadah yang telah digunakan, susun selipar di tangga masjid/surau dan pastikan makanan yang dimakan ketika berbuka dan moreh tidak mengotorkan kawasan masjid dan surau.

adab di masjid dan surau

Untuk kita amal dan sampaikan, In Shaa Allah.

Wallahuaklam.

RUjukan: Gen-Q 35:96 (JAGA ADAB DI MASJID DAN SURAU).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *