JALAN PINTAS KE SYURGA

JALAN PINTAS KE SYURGA

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: “Kamu tidak akan masuk syurga sehinggalah kamu beriman dan kamu tidak akan beriman sehinggalah kamu saling berkasih sayang. Mahukah kamu aku tunjukkan sesuatu yang apabila kamu lakukan akan berkasih-sayang? Sebarkanlah salam antara kamu.” (Riwayat Muslim).

Ada sesiapa yang tidak mahu ke Syurga? Mustahil ada. Pastinya semua makhluk mengidamkan menjadi ahli syurga. Oleh itu, hadis ini memberi gambaran kepada kita berkenaan sifat bakal penghuni syurga.

Justeru, Nabi s.a.w. menyenaraikan ciri-ciri ahli syurga:

1) Beriman kepada Allah.
2) Berkasih sayang.
3) Memberi dan menjawab salam.

Rasa-rasanya mudah atau tidak untuk memastikan tiga-tiga ciri ini disematkan dalam diri? Hakikatnya mudah bagi sesiapa yang mengimpikan menjadi ahli syurga. Apa tidaknya, tanpa memerlukan modal, kita mampu ke syurga. Now everyone can fly to jannah!

Jalan Pintas ke Syurga

Dengan sentiasa menyebarkan salam, maka tumbuhlah putik-putik bunga kasih sayang di hati-hati manusia. Seterusnya mekarkan bunga kasih sayang ini dengan ukhuwah. Akhirnya, terhasilah kemanisan madu iman daripada Allah. Dengan keimanan itulah yang membawa kita ke syurga-Nya.

Sumber: Gen-Q 36:10 (Jalan Pintas ke Syurga).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *