Kasih Kepada Rasulullah SAW

Kasih Kepada Rasulullah SAW

Rasulullah SAW telah bersabda yang maksudnya : Didiklah anak-anak kamu atas tiga sifat iaitu: cintakan Nabi mereka, cintakan keluarga Nabi dan membaca al-Quran.-Riwayat At-Tabrani.

Kasih Kepada Rasulullah SAW

Huraian Hadith:

  1. Kita perlu beradab dengan Rasulullah SAW dalam semua keadaan sekalipun Baginda sudah wafat.
  2. Adalah tidak memadai mengasihi Rasulullah SAW dengan sekadar berselawat memuji Baginda sahaja sedangkan diri kita tidak pernah mencontohi segala tindakan dan akhlak Baginda tetapi mengasihi Rasulullah SAW mestilah disertakan dengan segala tindakan anggota badan iaitu dengan mendirikan segala kewajipan beribadat serta berusaha melaksanakan tuntutan yang lain sebagai menandakan keyakinan yang tidak berbelah bahagi terhadap kebenaran Islam yang dibawa oleh Baginda.
  3. Cintakan keluarga Baginda pula bererti menjaga kemuliaan atau nama baik keluarga Rasulullah SAW iaitu tidak membiarkan sebarang fitnah dan cercaan berlaku oleh orang-orang kafir atau mereka yang mahu mengkhianati Islam.
  4. Al-Quran adalah peninggalan Rasulullah SAW, maka sebagai menjaga keteguhan iman dan aqidah, seorang Muslim itu hendaklah sentiasa membacanya dan menjadikan al-Quran sebagai petunjuk dan pedoman agar terhindar daripada kejahatan dan kesesatan.

Sumber- JAKIM.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *